Vizită istorică la TECHTEX

La două luni de la începerea producției de măști de protecție, compania TECHTEX a primit vizita Guvernului României, la cel mai înalt nivel. Premierul Ludovic Orban, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, au venit la Maramureș, pentru a vedea cum se desfășoară producția de măști sanitare și echipamente de protecție, pentru a discuta cu proprietarii companiei și a identifica noi modalități de susținere a producției românești.

Virgil Popescu, ministrul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri
„Am fost la fabrica Techtex, a grupului Taparo, prima companie romanescă ce a produs măști chirurgicale și echipamente de protecție. Cu ajutorul lor am reușit să rezolvăm niște situații problematice atunci când criza pandemica era la vârf în țara noastră. Aș vrea să le mulțumesc pentru că au găsit soluții și au venit cu rezultate concrete. Aș vrea să îi încurajez pe toți antreprenorii din tara noastră să „îndrăznească”, pentru că vor primi susținerea noastă. România are potențial și împreună putem să revitalizam economia.”

Ludovic Orban, prim-ministrul României
„Am auzit vestea că aici, în Târgu Lăpuș, se fabrică măști foarte bune și nu doar măști foarte bune, ci se pune la cale producția, pentru prima oară în România, a stratului filtrant din cadrul măștilor chirurgicale, măștilor FFP2 – strat filtrant care asigură cea mai mare protecție. Am și văzut unde urmează să se instaleze această capacitate. Este foarte important că o companie românească reușește, într-un timp foarte scurt, să fabrice măști chirurgicale, măști FFP2 și să fie pregătită să înceapă fabricația materialului atât de necesar, care stă la baza realizării tuturor produselor de protecție sanitară: măști, combinezoane, halate protectoare, bonete. Suntem aici să încurajăm această companie, care face pași foarte curajoși într-un domeniu extrem de important.”

Ioan Filip, președinte C.A. TAPARO
„Cred că prin investiția pe care noi am realizat-o la TECHTEX am contribuit la scăderea prețului la măștile și echipamentele de protecție, pe piața din România. Odată cu apariția producătorilor în România și importatorii au fost nevoiți să coboare prețurile. Strategia noastră și planul de afaceri pe care l-am fundamentat și care a fost susținut și finanțat are în vedere producerea tuturor straturilor necesare pentru realizarea de măști chirurgicale și FFP2, a materialului textil pentru producerea tuturor echipamentelor de protecție. Este o investiție mult mai mare. Obiectivul nostru nu a fost să producem măști, ci a fost și este de a securiza producția din punct de vedere al cantității, calității și prețului.”

Reprezentanții Guvernului României au mers și la Cicârlău, lângă Baia Mare, unde, împreună cu proprietarii TECHTEX, au participat la punerea pietrei de temelie a noii fabrici, care va fi construită pe o suprafață de 19.000 mp. Noua capacitate va fi finalizată în trimestrul IV al acestui an și va fi prima fabrică de textile medicale cu capital sută la sută românesc.